Bjarke Ingels Group’s Shenzhen Energy Mansion sports an exquisite intricate pleated facade

The new home for Shenzhen Energy Company looks different because it performs differently; the building skin is developed to maximise the sustainable performance and workplace comfort in the local subtropical climate of China’s tech and innovation hub in Shenzhen.

Gallery

T

he 96,000m² office development for the state-owned Shenzhen Energy Company is designed to look and feel at home in the cultural, political and business centre of Shenzhen while standing out as a new social and sustainable landmark at the main axis of the city. BIG won the international design competition in the city known as China’s ‘silicon valley’ with Arup and Transsolar in 2009 and started construction in 2012.

“Shenzhen Energy Mansion is our first realised example of ‘engineering without engines’ – the idea that we can engineer the dependence on machinery out of our buildings and let architecture fulfil the performance,” comments Bjarke Ingels, Founding Partner at BIG. “Shenzhen Energy Mansion appears as a subtle mutation of the classic skyscraper and exploits the building’s interface with the external elements: sun, daylight, humidity and wind to create maximum comfort and quality inside. A natural evolution that looks different because it performs differently.”

The volume and height of the new headquarters for Shenzhen Energy Company were predetermined by the urban masterplan for the central area. The development consists of two towers rising 220m to the north and 120m to the south, linked together at the feet by a 34m podium housing the main lobbies, a conference centre, cafeteria and exhibition space. Together with the neighbouring towers, the new towers form a continuous curved skyline marking the centre of Shenzhen.

BIG developed an undulating building envelope which creates a rippled skin around both towers and breaks away from the traditional glass curtain wall.

By folding parts of the envelope that would reduce solar loads and glare, a facade with closed and open parts oscillate between transparency to one side and opacity to the other.

The closed parts provide high insulation while blocking direct sunlight and providing views out. As a result, the towers appear as a classic shape with an organic pattern from a distance and as an elegant pleated structure from close-up.

The sinuous direction of the facade corresponds to the solar orientation; it maximises north-facing openings for natural light and views while minimising exposure on the sunny sides. This sustainable facade system reduces the overall energy consumption of the building without any moving parts or complicated technology.

From the street level, a series of walls are pulled open for visitors to enter the commercial spaces from the north and south end of the buildings, while professionals enter from the front plaza into the daylight-filled lobby. Once inside, the linearity of the building facade continues horizontally; the pixel landscape of the stone planter boxes is in the same dimensions and arranged in the same pattern as the ripples of the Shenzhen Energy Mansion's building envelope.

The offices for Shenzhen Energy Company are placed on the highest floors for employees to enjoy views of the city, while the remaining floors are rentable office space. Within the protruded areas of the building, the facade is stretched out – two smooth deformations create large spaces for enhanced views on each floor, meeting rooms, executive clubs and staff facilities.

The folded wall provides a free view through clear glass in one direction and creates a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sun between the interior panels. Even when the sun comes directly from the east or west, the main part of the solar rays is reflected off of the glass due to the flat angle of the windows.

As the sun sets, the changing transparency and curved lines of the facade create an almost wood-like texture or a scene of vertical terraced hills. The slits that open between the curtain wall to reveal special spaces such as boardrooms, executive offices and breakout areas, lend the building a distinct character from different parts of the city.

Fact File:

Client: Shenzhen Energy Company
Size: 96,000m²
Location: Shenzhen, China
Collaborators: Arup, Transsolar, Front
Partners in charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
Project manager: Martin Voelkle
Project leaders: Song He, Andre Schmidt
Team: Alessio Zenaro, Alex Cozma, Alina Tamosiunaite, Alysen Hiller, Ana Merino, Andreas Geisler Johansen, Annette Jensen, Armor Rivas, Balaj IIulian, Brian Yang, Baptiste Blot, Buster Christiansen, Cat Huang, Cecilia Ho, Christian Alvarez, Christin Svensson, Claudia Hertrich, Claudio Moretti, Cory Mattheis, Dave Brown, Dennis Rasmussen, Doug Stechschulte, Eskild Nordbud, Fan Zhang, Felicia Guldberg, Flavien Menu, Fred Zhou, Gaetan Brunet, Gül Ertekin, Henrik Kania, Iris Van der Heide, James Schrader, Jan Magasanik, Jan Borgstrøm, Jeppe Ecklon, Jelena Vucic, João Albuquerque, Jonas Mønster, Karsten Hansen, Kuba Snopek, Malte Kloe, Mikkel Marcker Stubgaard, Michael Andersen, Michal Kristof, Min Ter Lim, Oana Simionescu, Nicklas A. Rasch, Philip Sima, Rasmus Pedersen, Rune Hansen, Rui Huang, Sofia Gaspar, Stanley Lung, Sun Ming Lee, Takuya Hosokai, Todd Bennett, Xi Chen, Xing Xiong, Xiao Lu, Xu Li, Yijie Dan, Zoltan Kalaszi

Share this article

Login to post comments

About us

Future Constructor & Architect is a specification platform for architects and building contractors, which focuses on top-end domestic and commercial developments.

As well as timely industry comment and legislation updates, the magazine covers recent projects and reviews the latest sustainable building products on the market. Subscribe here.

Privacy policy

Latest updates

e-newsletter

Sign up below to receive our weekly building product updates e-newsletter and our monthly digital magazine editions from FC&A via email: