Everything Under One Roof

‘The doughnut effect’ – a familiar occurrence in Austrian communities. It slowly draws traffic away from town centres via local suppliers on the periphery, leaving the centre to die out. This new community centre, however, is fighting back against this doughnut effect.

Gallery

Developed out of the row of houses at the main square, this new heart of the village opens up as an inviting and welcoming gesture. Citizens and visitors alike not only feel welcome but are also encouraged to make use of the building. A strong symmetry to the main square adds gravitas and meaning to the self-evident gathering place. The rotation of the structure and the resulting opening of the site, along with the orientation of the main entrance onto the main square, expresses an ultimate gesture of welcome, encouraging visitors to explore and discover.

The narrow ‘Winzergassen’ (Winegrowers’ lanes) offered by the frequent rhythmic shifting of the building structure provide charming inner courtyard environments, as well as space for developing a variety of activities. The new community centre is functionally and structurally divided into three parts. Oriented to the main square at the front is the town hall. The second part of the building contains a clubhouse, providing flexible space for a variety of traditions and activities. Finally, in the eastern part of the building, a medical centre provides space for up to five doctors operating within a group practice.

FACT FILE:

Architecture:

smartvoll

Execution planning:

Olivia Stein Architecture

Statics/building physics:

Buschina & Partner ZT

Building technology:

tk11 Gebäudetechnik

Electrical engineering:

EPGElektroplanungsgesellschaft

Landscape planning:

EGKK Landschaftsarchitektur, M.Enzinger | C.Kolar GBR

Construction:

Baumeister Steiner Bau GmbH

Project team:

Christian Kircher, Philipp Buxbaum, Olya Sendetska, Simona Slavova, Dimitar Gamizov

Project size:

1240m²

Plot size:

2311m²

Photo credits:

Dimitar Gamizov, Romana Fürnkranz, Wienerberger/Andreas Hafenscher, Jörg Seiler

Renderings:

Frame9 – Tobias Colz

The building is segmented into several parts that are shifted to each other. On the one hand, the building is sliced into bites that are compatible with the local scale, while on the other hand, it clearly depicts the spatial program and functions. The entrances for the clubhouse and the medical centre are also created in the offset areas.

This offer is supplemented by the programme’s flexibility, which provides citizens with a variety of options for using the building for themselves, whether in the clubhouse, via the outdoor areas, or in public zones in the city hall itself. The integrated medical centre and a potential area at the rear of the property also provide an increase in frequency.

The new community centre is proposed to play a central role in village activities. It is the antithesis to a mere administrative building and is interpreted as a built manifestation of a lively and active village centre.

Share this article

Login to post comments

About us

Future Constructor & Architect is a specification platform for architects and building contractors, which focuses on top-end domestic and commercial developments.

As well as timely industry comment and legislation updates, the magazine covers recent projects and reviews the latest sustainable building products on the market. Subscribe here.

Privacy policy

Latest updates

e-newsletter

Sign up below to receive our weekly building product updates e-newsletter and our monthly digital magazine editions from FC&A via email: