Working Under the Same Roof

Qin Group is a West China-based full chain platform agency in the advertising industry. The brand is a regular customer of Studio DOTCOF, which designed its head office in Chongqing four years ago. Qin Group has now commissioned Studio DOTCOF to design the new office for its Chengdu branch.

Gallery

FACT FILE:

Project:

Qin Group Second Operating Space (Chengdu) Office

Client:

Qin Group

Project team:

Li Dongyu, Chen Yao and Luo Jin

Design agency:

Studio DOTCOF

Design team:

Chen Xi, Zhuang Haolai, Li Rong and Lan Lan

Mechanical and electrical design:

Li Mu and Lang Maoqian

Construction company:

Sichuan Fangsheng Xingfeng Construction Engineering Co.

Area:

680m2

Completed:

February 2021

Photographer:

Arch-Exist

Main materials:

Mirror surface, brushed stainless-steel plating, self-levelling cement, white cement grooved board, fireproof wood grain board and gravel

The site conditions were harsh. Qin Group’s rented space consists of two adjacent, independent units separated by thick walls into two areas, left and right, that are only connected by an external corridor. The space is a long, narrow, deep rectangle, and the natural lighting in the centre is extremely poor. In addition, the beams are spaced relatively densely, and clearance underneath at only 2.6m is very low.

Studio DOTCOF has presented a concept of ‘working under the same roof’, which is a metaphor for collaboration between different branches from the group to develop and grow together. The practice has designed a number of long, white, cylindrical ceilings to form the appearance of large eaves. With uplighters, the light is guided through the arched ceiling and then refracted, forming a bright, soft and diffusely-lit atmosphere. The long, cylindrical ceiling has hidden the untidy pipelines of the bare roof above out of sight.

In order to enhance the sense of connection between the two sides, Studio DOTCOF placed mirrors on the upper halves of the walls, creating a visual extension of the space and the large eaves. The wall that separates the two spaces was also opened up and replaced with fire shutters. This allows people to freely shuttle back and forth between the two spaces. The desks are positioned to extend the lateral style and connect the two spaces.

Share this article

Login to post comments

About us

Future Constructor & Architect is a specification platform for architects and building contractors, which focuses on top-end domestic and commercial developments.

As well as timely industry comment and legislation updates, the magazine covers recent projects and reviews the latest sustainable building products on the market. Subscribe here.

Privacy policy

Latest updates

e-newsletter

Sign up below to receive our weekly building product updates e-newsletter and our monthly digital magazine editions from FC&A via email: