Cultural square takes centre stage

Yiwu is famous for small commodities. Small- and medium-sized enterprises are densely concentrated in this environment where the private economy is highly developed. In terms of urban construction, this means that the city is filled with a large number of homogenised and small-scale buildings featuring high densities.

Gallery

Project Information:

Project name:

Yiwu Cultural Square

Project location:

The intersection of Xinke Road and Xijiang Road, Economic and Technological Development Zone, Yiwu City, Zhejiang province, China

Design company:

The Architectural Design & Research Institute Of ZheJiang University Co

Principle designer:

Danshen Dong

Design team:

Chen Yu, Qiu Wenxiao, Zheng Mao’en, Zhang Jiachen

Project type:

Cultural architecture

Site area:

29,362m²

Gross floor area:

82,360m²

Interior space area:

77,950m²

Green rating:

16.4%

Contractor:

Zhejiang Xiao Jiutian

Structural engineer:

Shen Jin, Ding Lei, Bao Kanyuan, Ni Wenhao, Cheng Ke, Li Shaohua, Chen Gang and Jin Zhenfen

MEP consultant:

Yang Yi, Chen Ji, Zheng Guoxing, Ren Xiaodong, Yang Wenzheng, Sun Dengfeng, Fang Huoming, Chen Zhoujie, Shao Chunting, Yang Guozhong, Lin Hua and Li Xiangqun

Lighting consultant:

Cui Zichuang

Quantity surveyor:

Sun Wentong and Zhou Yongjie

Photographer:

Zhao Qiang.

L

ocal citizens have a desire for iconic city architecture and open places for public activities. After being included in the central city planning of the Zhejiang province, Yiwu has begun to take firm steps toward becoming an international metropolis and hoped to take constructing Yiwu Cultural Center as an opportunity to declare to the public its cultural confidence featuring openness to the international society and the future.

Yiwu Cultural Square is a large-scale cultural complex combining various functions of culture and entertainment, education and training, sports and fitness, etc. Its design, which is minimalist with a large building volume, differs from that of ordinary buildings in the city. Its centre is not a grand indoor hall, but a three-dimensional courtyard where a sunken square is linked with a rooftop garden through ramps and big steps. The space is organised with circulation and transforms step by step, and the landscape presented to people can be changed as they walk around this place.

Such a design technique follows the space organisation of a traditional Chinese garden and builds on it. At the main entrance, the large roof represents the clouds in the sky, and the significant grey space under the entrance is derived from the traditional public space model from Jiangnan regions, such as the stage and ancestral hall. This meets the needs of public cultural activities of Jiangnan regions. The design of combining the sunken square and the audience area is suitable for organising public cultural activities with Chinese characteristics. When people walk across the long, big steps and reach the rooftop, which is open and wide, they are able to see the beautiful views from the distance; Yiwu River, Diaoyu Rock and Lion Mountain.



Design and Desire

Design and Desire


The minimalist facade along the river can change into a huge screen after nightfall, and this changing screen can be even more glamorous with the gleaming reflection of Yiwu River, becoming stunning scenery of the city.

Share this article

Login to post comments

About us

Future Constructor & Architect is a specification platform for architects and building contractors, which focuses on top-end domestic and commercial developments.

As well as timely industry comment and legislation updates, the magazine covers recent projects and reviews the latest sustainable building products on the market. Subscribe here.

Privacy policy

Latest updates

e-newsletter

Sign up below to receive our weekly building product updates e-newsletter and our monthly digital magazine editions from FC&A via email: