MAD’s Quzhou Sports Campus Stadium Vanishes into the Landscape

Competitive sports has a history that is practically as old as human civilisation. Born from humanity being faced with the great unknown, brought on by physical nature, it became a means for one to reflect on their own existence and cognition of function, proving their physical capabilities and striving to explore and further push one’s limits. To some extent, the competitive spirit it represents catalysed modern society – between people, between enterprises, between cities and between countries – becoming a catalyst for progress and positive growth, but it has also brought on some disadvantages.

Gallery

When designing a stadium (or several stadia), the building should convey the essence of “a place where people gather and engage in exercise”, masking the strength and muscle of the arena. Furthermore, the design should be derived from the architect’s vision for the city, bringing both the competition among sports stars and the physical activity of people’s daily lives, together. The buildings and the architectural techniques should dissolve into human behaviour and humanity’s greater spiritual pursuits, to inspire the birth of a new urban civilisation.

MAD Architects, led by Ma Yansong, is building a vanishing stadium as part of its larger Quzhou Sports Campus project. Located in Quzhou, in China’s Zhejiang province, the park covers an area of 570,000m2, of which the total building area of the stadium complex and supporting facilities is 390,000m2. The park includes a 30,000-person capacity stadium, a 10,000-person capacity gymnasium, a natatorium, outdoor auxiliary training grounds, athlete service and experience centre, as well as a science and technology museum and children’s place.

The project’s overall design has been finalised and is now under construction, with the first phase, the stadium, to be completed in 2021. Upon its entire completion, the Quzhou Sports Campus will become the world’s largest earth shelter building complex.

Quzhou is a well-known cultural city with a long history and beautiful natural scenery, with 71.5% of its land covered in forest. The site of the project itself has natural slopes and lush vegetation. MAD’s scheme for the sports park takes into consideration the plot’s existing characteristics by respecting them to the fullest, regarding the culture of the city, the relationship between its buildings, and the relationship between the buildings and the city boundaries.

The buildings are embedded into the ground, whereby the facade disappears into the terrain, covered by greenery so that it becomes the landscape itself. While contours engrave curves into the surface, some function as pedestrian walkways. Thus, the sloping facade naturally serves as a new place for citizens to engage in exercise, and offers the opportunity to ‘climb’ the architecture. The lawn also provides a place where people can relax after their sports, introducing a new public green space in the city.

The colossal sports venues and expansive park have been imagined as a cohesive scene, whereby the winding trails complement the sloping land. Envisioned as an earth landscape, the three dimensionality of the design is scattered and softly layered. Throughout the campus, there are multiple platforms integrated for people to enjoy the park’s beauty from different perspectives. At the same time, the skylights of the various athletic facilities not only introduce natural light into the interior spaces of the buildings, but also serve to function as alternative lookout points for citizens once they have traversed the buildings to their peak, breaking the boundaries between indoor and outdoor.

Fact File

Base area: 574,931m2 (phase one: 327,370m2; phase two: 247,561m2)

Construction area: 390,074m2 (phase one: 269,474m2; phase two: 120,600m2)

Partners in charge:
Ma Yansong, Dang Qun, Yosuke Hayano

Associate partners in charge:
Liu Huiying, Kin Li, Fu Changrui

Owner:
Quzhou West District Development and Construction Management Committee Class A

Design institute:
Sidi International Design Consultant (Shenzhen) Co.

Landscape planning designer:
PWP Landscape Architecture, EADG

Structural consultant:
Schlaich Bergermann Partner

Mechanical and electrical consultant:
SC Consultant

Curtain wall consultant:
RFR Asia

Lighting consultant:
Beijing Ningzhijing Lighting Design Co.

Logo design:
Kenya Hara (Japan Design Center)

Digital media support:
SAN

Design team:
Kin Li, Xu Chen, Li Cunhao, Iting Lien, Kyung Eun Na, Thoufeeq Ahmed, Alessandro Fisalli, Li Hui, Ma Yin, Tian Jin, Melanie Weitz, Ma Yue, Zhou Haimeng, Xiao Yuhan, Li Gang, Yuki Ishigami, Luis Torres, Su Le, Kang Wenzhao, Zhang Kai, Pittayapa Suriyapee, Yu Lin, Neeraj Mahajan, Connor Hymes, Zhang Yufei, Zhang Bo, Li Guangchong, Wang Qi, Song Minzhe, Cao Xi, Liu Hailun, Zhang Xiaomei, Zheng Kangcheng

30,000-seat stadium

The enormity of the 30,000-seat capacity stadium is hidden. The volume of the grandstand structure recedes into the landscape so that its function disappears. Hovering above is a rain cover, that with outstanding visual effect, abandons the stereotypical design it would typically adopt. This is achieved through the material selection and the actual design of the structural nodes themselves, that while satisfying the practical functions of a rain cover, also achieves a new aesthetic purpose.

It becomes an installation, such as clouds appear light and floating above the grandstand, that forms a reflection of the neighbouring lake. For citizens jogging or walking the grounds, it creates a perfect transcendental harmony with its surroundings.

A mountainous 10,000-seat gymnasium

The internal dome of the gymnasium hides the design details inside the structure. The smooth roof encompasses a concrete shell that spans 130m. The sports lighting is integrated and embedded into the ceiling structure, ensuring simple but complete expression of the building’s structural beauty and performance. In addition, the rigorous design of the gymnasium has taken on special considerations in regards to its acoustics.

Swimming pool

The design of the natatorium sees each key function of the space conceived as a separate bubble. Three bubbles are combined and aligned on an axis that runs through their centre, forming the overall space and structure of the building, creating a sense of sequence and feeling of continuous space. The perfect circular shape of the sphere, while referencing the building’s function – echoing the elements of water – has been applied for economic reasons, minimising the cost of the structure. It is simple and pure in form, and eliminates the need to consider a new design logic for the interior.

The lighting details of the facility have also been carefully taken into account. The arc-curve arrangement has been determined on the basis of ensuring the lighting function. Echoing the simple and pure interior design concept, it emphasises a sense of sequence, tracing the lines of the domed roof. Simultaneously, natural light is introduced into the interior through circular apertures in the ceiling.

Building an earth landscape

In planning the expansive sports campus, MAD has integrated many pedestrian walkways that interlace with one another, inviting citizens to leisurely explore the park. A large number of bicycle paths have also been introduced, acting as an extension of the urban roads through an express lane that allows daily commuters to pass through the park and its forested areas, and experience the beauty of nature.

A fitness bike path surrounds the perimeter of the park, providing exercise areas and different pedestrian and bike routes that encourage low-carbon travel. The idea is to create a sports park that is not an enclosed theme park, but rather a place that is truly integrated into the city and the daily lives of its citizens.

Eventually, all complicated technical details and challenges will disappear into human behaviour and its appeals for aesthetics. Using imagination as a driving force, the complex, while dedicated to competitive sports and training, will also become a place for leisure activities for the public. The buildings are integrated into the terrain, transcending practicality, functionality and expressing aesthetic appeal. They are a statement of competition and everyday life, and also an expression of art.

Share this article

Login to post comments

About us

Future Constructor & Architect is a specification platform for architects and building contractors, which focuses on top-end domestic and commercial developments.

As well as timely industry comment and legislation updates, the magazine covers recent projects and reviews the latest sustainable building products on the market. Subscribe here.

Privacy policy

Latest updates

e-newsletter

Sign up below to receive our weekly building product updates e-newsletter and our monthly digital magazine editions from FC&A via email: